BOUWMETHODE
Dit project is een innovatief en duurzaam initiatief waarbij bewust gekozen is voor de toepassing van Cross Laminated Timber (CLT), erkend om zijn veelvoud aan duurzame kwaliteiten.
CLT wordt vervaardigd uit hout van duurzaam beheerde bossen, wat betekent dat voor elke gebruikte boom een nieuwe in de plaats wordt teruggeplant. CLT is energiezuiniger in productie dan tegenhangers in staal of beton. Bovendien heeft CLT een lange levensduur en uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Aan het einde van de levenscyclus kan CLT hergebruikt, gerecycled of gebruikt worden voor energieopwekking. Bij het kiezen voor CLT dragen we effectief bij aan het behoud van grondstoffen door te kiezen voor hernieuwbare materialen en de bronnen van onze planeet te beschermen.
Wanden en plafonds in CLT hebben een warme uitstraling wat bijdraagt aan het aangenaam leefklimaat en het welzijn van de gebruikers. Door de technieken weg te werken in de constructie en het plaatsen van akoestische panelen zorgen we ervoor dat de lokalen zoveel mogelijkprikkelarm zijn.
De bouwtijd die nodig is voor het realiseren van een CLT gebouw is beperkt in de tijd. Wat interessant is voor de werking van onze jeugdverenigingen. Op die manier kan er snel verhuisd worden naar de nieuwe, veilige locatie.
Toegang tot lokalen
Om de toegang tot het jeugdlokaal leesbaar te maken vanaf de parking en de fietsenstalling, worden er als signalisatie verschillende speelelementen voorzien tussen de bomen, de nieuwbouw en de kerk. De vlaggemast zal eveneens zichtbaar geplaatst worden. De speelelementen zijn een meerwaarde. Ze maken de site en de omgeving kindvriendelijker.
De overdekte speelruimte vormt een accent en zorgt ervoor dat het gebouw droog kan worden binnengegaan. De paden en verharding, de dorpels en de toegangsdeur zijn drempelloos zodat het gebouw optimaal toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Ook de deurbreedtes zijn voldoende ruim.
Genderneutraal sanitair
Aangezien jeugdbewegingen de voorkeur geven aan buitenspelen is het belangrijk dat het genderneutrale sanitair goed bereikbaar is vanaf de speelzone. Ook een centrale ligging in het gebouw, ten opzichte van de andere lokalen is ideaal.
Essentieel voor een inclusieve jeugdwerking is een toegankelijk sanitair voor rolstoelgebruikers. Ook een onderrijdbare wastafel en een toegankelijke douche worden voorzien. Er worden in totaal 3 toiletten en 2 urinoirs voorzien met een ruime wastafel. Wat voldoende is voor de verenigingen, maar ook om de lokalen te kunnen verhuren aan externen.
4 Speellokalen
De lokalen beschikken over voldoende natuurlijk daglicht en we voorzien akoestische panelen aan het plafond zodat het er aangenaam vertoeven is.
De technieken zitten ingewerkt in de constructie en de zichtbare wanden en plafonds zijn uitgevoerd in CLT waardoor we de ruimtes zoveel mogelijk prikkelarm kunnen maken.
De toegang tot de lokalen is rolstoelvriendelijk.
Om de verschillende groepen van de jeugdbeweging de mogelijkheid te geven hun eigenheid te bewaren en uiteraard ook om praktische redenen, voorzien we een afsluitbare kastenwand in elk speellokaal.
Optie tot verhuur van de lokalen is voorzien.
Lokaal 5
Onze jeugdverenigingen hebben momenteel 5 en 6 verschillende leeftijdsgroepen. Hierdoor is het gewenst om op verschillende plekken binnen te kunnen spelen bij koud of slecht weer of bij overdadige zon.
Lokaal 5 is voorzien van bergruimte zodat de verenigingen speel- en knutselmateriaal voor hun werking kunnen stockeren.
Dit lokaal is afsluitbaar van de rest van het gebouw en zal niet worden verhuurd.
Uiteraard zal ook deze ruimte rolstoeltoegankelijk zijn.
Polyvalente ruimte
Om activiteiten te doen met de hele, of grotere groep, bij koud of regenweer is er een polyvalente ruimte voorzien.
Deze ruimte grenst met grote raampartijen aan de overdekte, zuidelijk gelegen speelruimte. Het afdak en de grote bomen zorgen voor de nodige schaduw op de ramen. Vanuit de zaal is er zicht op de groene speelzone.
Gekoppeld aan de Polyvalente is er een bar en keuken voorzien.
De zaal wordt uitgerust met akoestische panelen en de technieken worden uit het zicht geplaatst zodat er een aangename en prikkelarme omgeving ontstaat.
Bar + keuken
Om het verhuurpotentieel van de infrastructuur te verhogen en ook voor eigen activiteiten is er aansluitend op de polyvalente ruimte een keuken en een bar met bijhorende berging voorzien.
Beide ruimtes krijgen een zone met verlaagd werkblad opdat rolstoelgebruikers ook kunnen deelnemen aan de activiteiten.
buitendeur voorzien voor het aanleveren van materiaal en voorraad.
Sas (circulatie)
Om de bouwkosten te drukken, de open ruimte zoveel mogelijk te bewaren en niet in conflict te komen met de waardevolle bomen is de interne circulatie te een minimum beperkt zonder in te boeten aan toegankelijkheid.
De voordeur en dubbele deur van de polyvalente ruimte zijn voorzien van deurvastzetters.
Bij het betreden van het gebouw vanaf de overdekte speelruimte treft men een schoonloopmat. Hierdoor kan het onderhoud van de lokalen beperkt blijven.
Op de wand tegenover de dubbele deur naar de polyvalente ruimte zijnkapstokken voorzien, handig voor zowel de eigen verenigingen als bij het verhuur van de infrastructuur.
Er is extra bergruimte voorzien.
Technische berging
Uiteraard geen nieuw, duurzaam, energiezuinig gebouw zonder ruimte voor technieken. In de technische berging is er ruimte voor de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, telecom).
Het gebouw wordt uitgerust met ventilatiesysteem D, voorzien van sensoren zodat enkel bij gebruik van het gebouw geventileerd wordt.
Er wordt een warmtepomp geïnstalleerd voor de verwarming en het warm water van het gebouw.
Op het dak zullen zonnepanelen geplaatst worden, energiezuinige toestellen in de keuken.